Rychlé těstoviny s houbovou omáčkou

těstoviny s houbovou omáčkou

Není nad pravé italské těstoviny s perfektní krémovou omáčkou.
Podzim je pro ně ideálním obdobím, tak si pojďme jednu takovou vykouzlit.

Co budeme potřebovat?

Těstoviny:
Čerstvé širší italské těstoviny typu tagliatelle nebo linguine

Omáčka:
Houby 350 g
Česnek 2 stroužky
Máslo asi 30 g
Silný koncentrovaný vývar demi-glace (zeleninový nebo hovězí)
Hladkolistou petržel
Smetana na vaření 150 ml
Bílé víno 150 ml
Parmezán asi 50 g
Sůl a pepř

Jak na to

1. Začneme tím, že si dáme vařit asi dva litry vody, kterou předem osolíme.

2. Houby si očistíme a nakrájíme je na hrubší kostky. Česnek oloupeme, překrojíme ho napůl a vykrojíme zelený klíček. Zbytek pak krájíme na tenké plátky.

3. V pánvi rozehřejeme máslo, do kterého vložíme česnek. Když nám začne zlátnout, přidáme houby a pomalu restujeme. Přidáme dvě lžíce demi-glace (ideálně). Pokud preferujete vegan variantu přidejte zeleninovou variantu. Každopádně, pokud tam hodíte kostku bujonu ohrozíte tím život mláděte leguána polního 😀  a já se to dozvím! Přidejte nahrubo nakrájenou petržel, promíchejte a ještě chvilku restujte. 

4. Teď nastává ideální čas k vaření těstovin.
Vložte je do vroucí osolené vody a vařte do. tédoby, než budou na skus.

5. Houby by už měly být hezky měkké. Přichází čas na víno. Přilijeme do pánve a necháme jej odpařit. Přilijeme smetanu (pro veganskou variantu použijeme rýžovou smetanu nebo kokosové mléko) a necháme chvíli provařit. Teď už jenom podle chuti dosolíme a dopepříme.

6. Uvařené těstoviny vyndáme z vody a přimícháme je k připravené omáčce. Všechno pořádně promícháme a můžeme servírovat.

7. Těstoviny elegantně přendáme na talíř, posypeme hoblinkami parmezánu a dozdobíme lístky petržele.

testoviny s houbami

Tajný tip na závěr

Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji rozředit trochou vody z těstovin. Obsahuje totiž škrob, takže i kdybyste to s tím ředěním trochu přepískli bude to menší neplecha, než s klasickou vodou.

Dejte mi vědět, jak se vám těstoviny povedly.
Ať už do komentáře dole na stránce, nebo mi napište třeba na Instagramu

3 články, které si ještě musíte přečíst

#5 Host: Jakub Enžl-The Strongman

Když jsem se rozmýšlela nad prvním hostem podcastu nebyla jsem si jistá, zda mé pozvání přijme. Na YouTube jsem viděla jeho video, pak druhé, třetí a chtěla jsem vědět, jaký je doopravdy, když odhodí činky. Rozhovor mě musím říct velice příjemně překvapil a povídali bychom si ještě déle. Pojďte si poslechnout, kdo je Jakub Enžl, když doma zavře dveře, co pro nás znamená autenticita, jaké jsou jeho plány do budoucna, nebo proč nesnáší rajčata 🙂

Voňavý jablečný koláč s karamelovou omáčkou

Podzim je tady a s ním i várka podzimního ovoce.
Z plejády jablka, hrušky a švestky jsem si vybrala jablíčka z oravské zahrádky a připravila jsem z nich dorto-koláč s karamelovou omáčkou, který budete chtít sníst na posezení. Tak jdeme na to.

Tajemství Říma, o kterém se tolik nemluví

Když jsem se dozvěděla, že se ještě letos podívám do Říma nemohla jsem tomu uvěřit. Vzhledem k tomu, že se jednalo o relativně spontánní akci neměli jsme tolik času plánovat, kam všude se podíváme. Nechali jsme to tedy relativně náhodě. Je to asi po čtvrté, co jsem tu byla, ale pokaždé se mi tohle město jeví jinýma očima. Nevím proč, ale letos jsem ho viděla prostě jinak… 

[insta-gallery id="1"]