PODZIMNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ
S KARAMELOVOU OMÁČKOU

Podzim je tady a s ním i várka podzimního ovoce. Z plejády jablka, hrušky a švestky jsem si vybrala jablíčka z oravské zahrádky a připravila jsem z nich dorto-koláč s karamelovou omáčkou, který budete chtít sníst na posezení. Tak jdeme na to.
Co budeme potřebovat?
Těsto:
150 g hladké mouky
1 balíček kypřícího prášku
50 g cukru
1 vanilkový cukr
40 g másla
špetka soli
1 tonka fazolku (není nezbytné)
3 vejce
180 ml mléka
10 lžic karamelové omáčky
1 kg jablek
Karamelová omáčka:
320 g cukru krupice
30 g másla
400 ml 33% smetany
Zdobení:
Karamelová omáčka
Náčiní:
Forma 22 cm
Pečíci papír
Jak na to
Troubu zapneme a necháme ji předehřát na 180°. Začneme přípravou karamelové omáčky. Cukr nasypeme do rozehřátého hrnce a necháme rozpustit. Když se začne rozpouštět, přidáme máslo a nakonec i ohřátou smetanu. Mícháme dohladka. Nakonec odstavíme z tepla a přelijeme do lahvičky, kterou dobře utěsníme.
Omáčka by byla, tak pojďme na samotný koláč. Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme nastrouhanou tonka fazoli (jako není tam nezbytně nutná, ale kdo už s tonka fazolemi někdy pracoval ví, jak nádherně voní 🙂 ) a rozpuštěné máslo. Dále pak mouku společně s kypřícím práškem a špetku soli. Teď všechno pořádně promixujeme. Přilijeme mléko a nakonec přidáme i dvě poctivé lžíce karamelové omáčky.
Teď přichází asi ta nejotravnější práce (alespoň pro mě) a to je loupání jablek. Jablíčka oloupeme a odstraníme z nich jádřince. Existuje na to takové speciální udělátko, ale jestli ho nemáte, tak nevadí. Já je normálně okrajuji nožem. Rozpůlíme a jablka nakrájíme na plátky asi tak 3 mm silné. Nemusíte to měřit pravítkem, ale ať jsou prostě tak akorát. Nakrájená jablka přidáme k těstu a pořádně promícháme.
Celé těsto nahňácáme do formy vymazané máslem (já na to většinou zapomenu) a polijeme křížem krážem karamelovou omáčkou. Dno formy nezapomene vyložit pečícím papírem. Těsto uhladíme tak, aby nám jablka nevyčuhovala ven. A teď už jen dáme do trouby a pečeme dozlatova asi hodinu.
Zlatavý koláč vyndáme z trouby a necháme ho vychladnout. Teď už nastává jen ta fáze, kdy musíme vydržet a nesníst ho přímo z formy. Servírujeme s teplou karamelovou omáčkou, kterou dort pořádně polijeme (awwww).

Tajný tip na závěr
Před podáváním kousek koláče malinko rozehřejte. Zaprvé vám rozvoní celý byt a za druhé pak zažijete ten správný foodgasmus <3
Dejte mi vědět, jak se vám koláč povedl.
Ať už do komentáře dole na stránce, nebo mi napište třeba na Instagramu