PODZIMNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ
S KARAMELOVOU OMÁČKOU

Jablečný koláč s karamelovou omáčkou

Podzim je tady a s ním i várka podzimního ovoce. Z plejády jablka, hrušky a švestky jsem si vybrala jablíčka z oravské zahrádky a připravila jsem z nich dorto-koláč s karamelovou omáčkou, který budete chtít sníst na posezení. Tak jdeme na to.

Co budeme potřebovat?

Těsto:
150 g hladké mouky
1 balíček kypřícího prášku
50 g cukru
1 vanilkový cukr
40 g másla
špetka soli
1 tonka fazolku (není nezbytné)
3 vejce
180 ml mléka
10 lžic karamelové omáčky
1 kg jablek

Karamelová omáčka:
320 g cukru krupice
30 g másla
400 ml 33% smetany

Zdobení:
Karamelová omáčka

Náčiní:
Forma 22 cm
Pečíci papír

Jak na to

Troubu zapneme a necháme ji předehřát na 180°. Začneme přípravou karamelové omáčky. Cukr nasypeme do rozehřátého hrnce a necháme rozpustit. Když se začne rozpouštět, přidáme máslo a nakonec i ohřátou smetanu. Mícháme dohladka. Nakonec odstavíme z tepla a přelijeme do lahvičky, kterou dobře utěsníme.

Omáčka by byla, tak pojďme na samotný koláč. Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme nastrouhanou tonka fazoli (jako není tam nezbytně nutná, ale kdo už s tonka fazolemi někdy pracoval ví, jak nádherně voní 🙂 ) a rozpuštěné máslo. Dále pak mouku společně s kypřícím práškem a špetku soli. Teď všechno pořádně promixujeme. Přilijeme mléko a nakonec přidáme i dvě poctivé lžíce karamelové omáčky.

Teď přichází asi ta nejotravnější práce (alespoň pro mě) a to je loupání jablek. Jablíčka oloupeme a odstraníme z nich jádřince. Existuje na to takové speciální udělátko, ale jestli ho nemáte, tak nevadí. Já je normálně okrajuji nožem. Rozpůlíme a jablka nakrájíme na plátky asi tak 3 mm silné. Nemusíte to měřit pravítkem, ale ať jsou prostě tak akorát. Nakrájená jablka přidáme k těstu a pořádně promícháme.

Celé těsto nahňácáme do formy vymazané máslem (já na to většinou zapomenu) a polijeme křížem krážem karamelovou omáčkou. Dno formy nezapomene vyložit pečícím papírem. Těsto uhladíme tak, aby nám jablka nevyčuhovala ven. A teď už jen dáme do trouby a pečeme dozlatova asi hodinu.

Zlatavý koláč vyndáme z trouby a necháme ho vychladnout. Teď už nastává jen ta fáze, kdy musíme vydržet a nesníst ho přímo z formy. Servírujeme s teplou karamelovou omáčkou, kterou dort pořádně polijeme (awwww).

Tajný tip na závěr

Před podáváním kousek koláče malinko rozehřejte. Zaprvé vám rozvoní celý byt a za druhé pak zažijete ten správný foodgasmus <3

Dejte mi vědět, jak se vám koláč povedl.
Ať už do komentáře dole na stránce, nebo mi napište třeba na Instagramu

3 články, které si ještě musíte přečíst

#5 Host: Jakub Enžl-The Strongman

Když jsem se rozmýšlela nad prvním hostem podcastu nebyla jsem si jistá, zda mé pozvání přijme. Na YouTube jsem viděla jeho video, pak druhé, třetí a chtěla jsem vědět, jaký je doopravdy, když odhodí činky. Rozhovor mě musím říct velice příjemně překvapil a povídali bychom si ještě déle. Pojďte si poslechnout, kdo je Jakub Enžl, když doma zavře dveře, co pro nás znamená autenticita, jaké jsou jeho plány do budoucna, nebo proč nesnáší rajčata 🙂

Voňavý jablečný koláč s karamelovou omáčkou

Podzim je tady a s ním i várka podzimního ovoce.
Z plejády jablka, hrušky a švestky jsem si vybrala jablíčka z oravské zahrádky a připravila jsem z nich dorto-koláč s karamelovou omáčkou, který budete chtít sníst na posezení. Tak jdeme na to.

Tajemství Říma, o kterém se tolik nemluví

Když jsem se dozvěděla, že se ještě letos podívám do Říma nemohla jsem tomu uvěřit. Vzhledem k tomu, že se jednalo o relativně spontánní akci neměli jsme tolik času plánovat, kam všude se podíváme. Nechali jsme to tedy relativně náhodě. Je to asi po čtvrté, co jsem tu byla, ale pokaždé se mi tohle město jeví jinýma očima. Nevím proč, ale letos jsem ho viděla prostě jinak… 

[insta-gallery id="1"]