Vynikající Čokoládový cheesecake

Potřebovala jsem udělat nějaký narozeninový dort, který se bude hodit jako sladká tečka k masovému menu.
Jedním z mých nejoblíbenějších je cheesecake. Zamyslela jsem se proto, jak můj „tajný“ cheesecakový recept upravit a připravila jsem boží podzimní variantu s ovocem.
Co budeme potřebovat?
Korpus:
250 g kakaových sušenek
100 g másla
Náplň:
500 g mascarpone
250 g nízkotučného tvarohu
4 vejce
3 lžičky mleté kávy
Vanilkový lusk
1 lžíčka škrobu (bramborový nebo tapiokový)
300 g vysokoprocentní hořké čokolády
90 g cukru moučka
Zdobení:
Maliny
Čerstvé fíky
Mletá káva
Kakao
Máta
Náčiní:
Forma 22 cm
Pečíci papír
Jak na to
Zapneme troubu a necháme ji předehřát na 160°. Během toho si rozpustíme máslo. Vezmeme sušenky a rozmixujeme je, nebo je zkrátka jinak rozdrtíme na jemné drobčeky (já používám hmoždíř). Dno formy si vyložíme pečícím papírem. Připravené drobečky smícháme s rozpuštěným máslem a pořádně „udusáme“ a uhladíme na dno formy.
Mascarpone, tvaroh, cukr, vejce, škrob, kávu a semínka z vanilkového lusku společně vyšleháme.
Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázní a nechme ji trochu vychladnout. Pomalu pak přimícháme do připravené náplně.
Cheesecake pak vložíme do trouby a necháme péct asi 40 minut. Průběžně kontolujeme. Upečený cheesecake poznáte tak, že když do něj píchnete špejli a vytáhnete jí zůstane suchá. Nenechte se proto zmást, když se stále trochu klepe (štěstím) 🙂 .
Nechte cheesecake vychladnout. Až bude mít pokojovou teplotu posypte vrstvou kakaa smíchanou s lžičkou mleté kávy.
Nakonec zdobíme malinami, fíky a lístky máty.

Tajný tip na závěr
Zbytky rozpuštěné čokolády rozetřete lžící asi ve 3 mm vrstvě na pečící papír, který pak vložíme do mrazáku. Vytvořené čokoládové dekorace pak poslouží při zdobení dortu.
Dejte mi vědět, jak se vám dort povedl.
Ať už do komentáře, nebo mi napište třeba na Instagramu