Vynikající Čokoládový cheesecake

Čokoládový cheesecake - Svět podle Olie

Potřebovala jsem udělat nějaký narozeninový dort, který se bude hodit jako sladká tečka k masovému menu.
Jedním z mých nejoblíbenějších je cheesecake. Zamyslela jsem se proto, jak můj „tajný“ cheesecakový recept upravit a připravila jsem boží podzimní variantu s ovocem.

Co budeme potřebovat?

Korpus:
250 g kakaových sušenek
100 g másla

Náplň:
500 g mascarpone
250 g nízkotučného tvarohu
4 vejce
3 lžičky mleté kávy
Vanilkový lusk
1 lžíčka škrobu (bramborový nebo tapiokový)
300 g vysokoprocentní hořké čokolády
90 g cukru moučka

Zdobení:
Maliny
Čerstvé fíky
Mletá káva
Kakao
Máta

Náčiní:
Forma 22 cm
Pečíci papír

Jak na to

Zapneme troubu a necháme ji předehřát na 160°. Během toho si rozpustíme máslo. Vezmeme sušenky a rozmixujeme je, nebo je zkrátka jinak rozdrtíme na jemné drobčeky (já používám hmoždíř). Dno formy si vyložíme pečícím papírem. Připravené drobečky smícháme s rozpuštěným máslem a pořádně „udusáme“ a uhladíme na dno formy.

Mascarpone, tvaroh, cukr, vejce, škrob, kávu a semínka z vanilkového lusku společně vyšleháme.
Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázní a nechme ji trochu vychladnout. Pomalu pak přimícháme do připravené náplně.

Cheesecake pak vložíme do trouby a necháme péct asi 40 minut. Průběžně kontolujeme. Upečený cheesecake poznáte tak, že když do něj píchnete špejli a vytáhnete jí zůstane suchá. Nenechte se proto zmást, když se stále trochu klepe (štěstím) 🙂 .

Nechte cheesecake vychladnout. Až bude mít pokojovou teplotu posypte vrstvou kakaa smíchanou s lžičkou mleté kávy.
Nakonec zdobíme malinami, fíky a lístky máty.

Čokoládový cheesecake - Svět podle Olie

Tajný tip na závěr

Zbytky rozpuštěné čokolády rozetřete lžící asi ve 3 mm vrstvě na pečící papír, který pak vložíme do mrazáku. Vytvořené čokoládové dekorace pak poslouží při zdobení dortu.

Dejte mi vědět, jak se vám dort povedl.
Ať už do komentáře, nebo mi napište třeba na Instagramu

Nechcete přijít o pravidelnou dávku podcastů?

Není nic snazšího, než mít možnost podílet se přímo na jeho vzniku.
Jenom tak pro vás budu moci dál točit podcasty, které vám pomohou pohnout s vaším obsahem kupředu,
nebo třeba zlepší den.

Podcast můžete podpořit jednorázově skrze Revolut či dlouhodobě přes Patreon.
Děkuji vám!

3 články, které si ještě musíte přečíst

Rychlé těstoviny s houbovou omáčkou

Není nad pravé italské těstoviny s perfektní krémovou omáčkou.
Podzim je pro ně ideálním obdobím, tak si pojďme jednu takovou vykouzlit.

Tímto příspěvkem vás hluboce urazím

Ok, doufám, že mi tato slova na konci tohoto příspěvku odpustíte, ale snad se mi je v následujících řádcích podaří vysvětlit. Pravděpodobně totiž na sítích nikoho nezajímáte. „Cože? No tak to asi ne, že jo.“ Pojďme si to tedy vysvětlit…

#5 Host: Jakub Enžl-The Strongman

Když jsem se rozmýšlela nad prvním hostem podcastu nebyla jsem si jistá, zda mé pozvání přijme. Na YouTube jsem viděla jeho video, pak druhé, třetí a chtěla jsem vědět, jaký je doopravdy, když odhodí činky. Rozhovor mě musím říct velice příjemně překvapil a povídali bychom si ještě déle.
Pojďte si poslechnout, kdo je Jakub Enžl, když doma zavře dveře, co pro nás znamená autenticita, jaké jsou jeho plány do budoucna, nebo proč nesnáší rajčata 🙂